Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2017 18:19 - Румъния (...защо не?)
Автор: travellady Категория: Туризъм   
Прочетен: 994 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Румъния е една нетипична дестинация за българите, която в последните години набира все по-голяма популярност. Вероятно това се дължи на сравнително ниските цени и на близоста й до България разбира се. Когато реших да посетя северната ни съседка много хора ме гелдаха въпросително и ми се чудеха ЗАЩО пък точно там?! Отговорът на този въпрос е: От чисто любопитство! Мога само да кажа ,че и за секунда не съжалявам,че предприех това ми пътуване.
 Пътуването ми стартира от Пловдив рано сутрина в един прекрасен петъчен ден. Пътят е дълъг, но сравнително лек. Предполагам,че няма човек , който да не знае ,че документът,който е необходим за преминаването през границата е само лична карата за жители на ЕС. Преминаването е лесно и бързо. Трябва да спомена,че има такси за пътищата които се заплащат на влизане в страната. Паричната единица е ръмънска лея (RON). Добре е преди да тръгнете на път да си обмените парички, но дори и да пропуснете на самата граница има CHANGE-бюра- удобно нали? ;)
 Първият град, който посетих това беше Букурещ. Той се намирана на около 60км. от българската граница, логично да посетя първо него :) Беше късен следобед и имах отчайваща нужда да се разходя. Започнах да вървя по bul.Unirii, това е главната артерия водеща до Palatul Parlamentului или за нас познатият румънски парламент. Булевардът е построен по копие на парижката Шанз-Елизе (Champs-Йlysйes), прекрасен и доста широк булевард. В дъното стои огромната сграда на парламента, според румънците сградата е толкова голяма, че се вижда от космоса :). Това не е вярно, но размерите са впечатляващи, за построяването на сградата и булеварда се е наложило да премахнат четири квартала на Букурещ. Сградата на парламента се счита за втората по големина в света административна сграда, след пентагона. Височината й е окло 86м, а под земята-  92м WoW.  За да посети човек сградата от вътре е необходимо да се запише предварително. Е аз не го направих , затова  успях да се насладя на гледката само от вън. image


  На следващият ден с нови сили тръгнах из града. Отправих се към старият град, който се намира в сърцето на румънската столица. Улиците бяха осеяни с хора - кипеше от живот. Успях да видя старата княжеска църква, която е най-старата сграда в града.  Разходих се по Calea Victorie - най-старата улица в Букурещ. На фона на прекрасната архитектура на старият град беше пълно с малки сладки кафенета, кото така те приканваха да седнеш и да изпиеш едно прекрасно кафе в тази невероятна атмосфера. Трябва не пременнто да посетите и семинарията - уникално място. Мога само да добавя, че от Букурещ оставам само с положителни емоции и с удоволствие бих посетила този град отново.
   Места които непременно да посетите в Букурещ са:                 Полиграфичният център, Триумфалната арка (копие на парижката такава), Природонаучният музей, Семинарията и Старият град. 
   Travel Tip: Общувайте с местните хора, питайте ги за интересни места и факти за града и си дайте време да го опознаете, сигурна съм ще ви хареса.
   PP: По-голямата част от младите хора говорят английски език ;)




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Преди доста години,
06.08.2017 23:14
когато бях по тези места и в двореца Синая, не ми направиха румънците никак добро впечатление. И в Арад бяхме - голяма цигания бяха. Иначе е красиво и пълно с история.
цитирай
2. travellady - Преди да поема към Румъния
13.08.2017 15:27
всички мои познати и приятели, които са ходили там преди години ми казаха същото, но аз реших да рискувам и не съжалявам за това. Не мога да кажа как е било преди ,но днешна Румъния остави в мен само добри чувства
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travellady
Категория: Туризъм
Прочетен: 27699
Постинги: 18
Коментари: 16
Гласове: 75
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031