Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2017 14:40 - Аахен
Автор: travellady Категория: Туризъм   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.09.2017 14:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Здравейте, блогъри! Днес ще ви представя един нетипичн немски град - Аахен.
      "Аахен, град разположен на три граници, град в който всеки може да намери своето място, град който е твърде различен от всичко познато,град богат на искрия,град изпълнен с живот, град в който се чувстваш у дома" - Така се чувставам аз тук.
        Аахен е разположен в северозападна Германия, като е най-западният град в страната. Граничи с Белгия и Холандия. Дължината на границите е 23,8км с Белгия и 21,8км с Холандия.
       Климат: за граът е характерен типичн океански климат, влажно време с преобладаващи валежи , балансирани температури и  мека зима. Ако решите да посетите този град добре е да си носите чадър.
       Малко история: Районът на Аахен е бил заселен още през 3000-2500 г пр.Хр. В
     бронзовата и началото на желязната епоха градът е бил обитаван от келти. След келтите римляните заселват районът на топлите термални извори.
      Франкония:
         След наследяването на Фнаконската империя Карл Велики наследява и Аахен. Той презимува тук и в края на годините си прекарва все повече и повече време в града, като игражда императоски дворец с параклис т.нар. Платинска капела. На мястото на двореца днес се намира кметството ,а параклиса сатава Катедралата на Аахен.
         До 1531г. в Аахенската катедрала са били короновани 30 немски крале, като последен е бил Фердинанд I
         След Карл Велики Аахен става  "главата на градовете", а по-късно "главата и седалището на германското кралство.
          Аахен е известен също и със своите термални извори Aachener Thermalquellen. Още по римско време термалните извори са били използвани за лечение на различни видове забоявания. Водата от изворите достига 70 градуса, като тези извори се считат за едни от най-горещитет в Европа.Водата е богата на натриве хлорид, сяра идруги макро и микро елементи. Ивзорите имат характерна миризми именно поради обогатеноте съдържание на сяра въвъ водата.
        Пишейки за трмалните извори искам да спомена , че днес в централната част на града има модерен спа комлекс Carolus Thermen, който можете да посетите само за 12евро. В комплекса има поредица от басейни с различна топлина на водата (от ледено студена до гореща). Силно препоръчвам мястото заслужава си, като водата не мирише на сяра;)
   Днес Аахен е типичен "мултикулти" град . Тук можете да срещете хора от цял свят с различно вероизповедание и залични порядки. В града са разположени едни от най-добрите университети в страната (RWTH). Естествено е сред студенти да има и бурен нощен живот. Имайки в предвид , че се намираме в Германия тук аклохолът е скъп, но можете да си поръчате коктейл на дотъпна цена.:) Напълно нормално е в петък  посред нощ улуците да са изпълнени с хора. За шопинг маняците определено има къде да си похарчите паричките,но всички магазини са затворени в неделните дни.
  Коледният пазар в Аахен е сред най-красивите в Германия. За щастие през цялата година можете да си закупите от характерните за града сладки, които напомнят меденки или т.нар. Aachener Prinetn. Тяхната рецепта е позната от 1820г.
   Местните хора не се приемат за типичните германци , те казват ,че са Аахенци - отворени към света и към различното, защото самите те са различни...или поне така казват.
    TravelTipp: В неделни дни всичко е затворено! Така,че планирайте добре времето си. Оставете си неделният ден за разходка из градския парк, вземете си книга и се настанете удобно под някое от вековните дървета. Най-подходящото време за посещение на Аахен е по всяко време!(Не забравяйте,че тук вали често)
  Места ,които задължително трябва да посеите са: Aachener Rathaus ,  Aachener Dom, а за любителите на спа Carolus Thermen. Както споменах градът е разположен на три граници, така че си струва да си наемете кола и да отидете на точката където трите граници се събират в една малка точка.
     Снимки ще намерите във фейсбик страницата на travellady :               https://www.facebook.com/travelladybg





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travellady
Категория: Туризъм
Прочетен: 29043
Постинги: 19
Коментари: 18
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930