Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2017 14:52 - Лиеж - хаос и чар в едно
Автор: travellady Категория: Туризъм   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.11.2017 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Здравейте, блогъри !  Да, знам от много време не се бях включвала и доста дълго обмислях следващото пътешествие...и така говорейки с моите приятели за различните градеове в Европа и впечатленията които са уставили у нас, в мен внезапно се появи желанието да чуя френска реч и да се насладя на хубаво кафе. Моят избор бе Лиеж - град за който не знаех почти нищичко и качих се в колата и се отправих към непознатият за мен град. Малко след пристигането се установих ,че тук цари типичният белгийски хаос, но с невероятен френски чар :) ...
           Дами и господа представям на вашето внимание  ЛИЕЖ.
    Лиеж (Liиge)
е град в Белгия се намира в зточната част на страната и административен център на провинция Лиеж. Разположен е на река Маас , коят както вече знаете преминава  през Маастрихт(Холандия).
    Малко история : През 1830 г. Лиеж става част от независимо кралство Белгия, преди това е бил окупиран от френски войски и става част пт френската република.
В миналото Лиеж е бил люлката на континенталната европейска вългледобивна и стоманодобивна индустрия. Още пез 1720г. е пусната първата парна машина на европейският контитент във въгледобивна мина край Лиеж.
         От 1888 до 1892 г. Лиеж е защитен от изграждането на крепостен пръстен с 12 крепости в бетонна конструкция. През 1905 г. Лиеж е бил площадката на най-голямата индустриална експозиция universelle de 1905. През това време градът е бил крепост на трудовото движение, а също и валонският движение, което пледира за автономия на южната френскоговоряща част на страната.
           По време на двете световни войни градът е бил ожесточено оспорван.
  
Многобройни хора от Фландрия, Италия и от 1945 г. от Северна Африка са мигрирали от индустриализацията, която все още се отразява в структурата на населението на града днес.
            Днес Лиеж съчетава френски чар и белгоийки хаос в едно. Тук определено правилата за движение по пътищата не се спазват, но въпреки ужасният трафик се разкриват невероятни гледки на стари сгради, всяка от които има своята история. Всяка една е толкова различна ,че няма нищо общо със съседната. Много архитектурни стилове са примесени и определено човек може да кажае ,че всеки е доснесъл част от своята култура тук, а иммено  това носи чарът на града - смесицата от много култури.
      Разхождайки се из тесните улици реших да се насладя на белгийски шоколад - о ла ла ..ммм! Определено си заслужава!!! Попаднете ли в Белгия ,то белгийският шоколад е задължителен в менюто, а за любителите на бира не пропускайте тъманта белгийска бира. Ако решите да посетите Лиеж силно препоръчвам да се отпуснете с чаша кафе или бира или нещо по ваш вкус във
La Brasserie Cathedrale.
          TravelTipp:
Бъдете подготвени, че тук се говори само на френски, дори и младите не са особено предразположение към английският език. Хаосър в движението наистина е голям, така че оставете колата си на платен паркинг и ходете пеша или с градски транспорт - по-удобно е, а и по-сигурно за колата ви!
        Места, които трябва да посетите: Катедралата
St.Paul, Place de la Cathеdrale, Place Saint Lambert и разбира се при добро време се насладете на разходка край реката.
                       Приятно пътуване и до следващият път, приятели :)
    
   
             Снимки ще намерите във фейсбук страницата на travellady :               https://www.facebook.com/travelladybg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travellady
Категория: Туризъм
Прочетен: 28899
Постинги: 19
Коментари: 18
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930